Ezek az alapanyagok, mind beszerezhetők nálunk, Magyarországon is. Én általában Budapesten a Fővám téri piacon szoktam, ugyanis ott található az Ázsia bt. kis boltja az alagsorba. Itt aztán minden van az ég egy adta világon, ami csak kellhet, és a Japán konyha mellet megtalálható a Thai, a Kínai, az Olasz, az Indiai konyha alapanyagai is, fűszerek, tészták, öntetek, halfélék stb....
Akkor kezdem is a leírással, hogy könnyebb legyen kiigazodni a kezdetben még furcsa hozzávalókkal
Beni shoga: Savanyú vagy sós módon pácolt gyömbér, csíkokra, szeletekre vágva. Üvegekben tárolják, rózsaszínűtől egészen a vörösig megtalálható, általában fűszerezés, vagy díszítés gyanánt szolgál.
Daikon: Japán fehér retek.
Dashi: Halszósz, illetve halpor formában kapható keverék. Szinte minden étel, főként levesek alaplevét készítik belőle, vízzel elegyítve. Moszat, Bonito (szárított halforgács) elegye, amit külön is be lehet szerezni és a kettőt összefőzve kész is a dashi, bár szerintem egyszerűbb a por, amit csak vízbe kell önteni és kész is, ráadásul azok ki is vannak adagolva.
Glutamat: nátrium-glutamát, (Japánban ajinomoto). Az étel ízének kiemelésére szolgál, bár az európaiak gyomra nem éppen befogadóak vele szemben, nagy mennyiségben allergiát okozhat.
Hakusai: Kínai káposzta.
Harusame: Búzalisztből készült üvegtészta (ezt csak langyos vízbe kell áztatni 5-10 percre, nem sok íze van, de átveszi az étel ízét, amihez hozzáadjuk).
Kombu: Szárított moszat (alga, ez a dashi egyik alapanyaga is).
Konnyaku: Kemény, kicsit rugalma, átlátszó zselatinkocka, vagy burgonyalisztből, vagy nyílgyökér gumóból készítik. Íztelen adalékanyag.
Mirin: Főzéshez használt édes vörösbor.
Miso: Erjesztéssel készített babpüré. Lehet fehér ill. vörös változata. A Miso leves egyik elengedhetetlen alapanyaga.
Nori: Szárított bíbormoszat. Kisebb-nagyobb lapokban kapható, ez a sushi egyik alapanyaga is, nyersen és pirítva is kapható.
Shiitake: (illatos gomba) Japán gombafajta, szárított formában a legnépszerűbb, ezt csak langyos vízbe kell áztatni és pár perc alatt kész is. (Tescoban is kapható ^_^)
Shoyu: csípős ízű, szójaszószhoz hasonló folyadék.
Soba: Hajdinalisztből készített vékony tészta.
Somen: Őrölt búzalisztből készített tészta.
Sake: Rizsbor. A főzéshez használt sake alkoholtartalma alacsonyabb.
Takenoko: Bambuszrügy. Felszeletelve, ecetes lében eltéve kapható.
Tofu: Szójababból készített túróféle. Általában kocka tömbökben kapható, van natúr és füstölt fajta is. Semleges ízű, jól átveszi a szószok, fűszerek ízét.
Udon: Búzalisztből készített vastag tészta.
Umeboshi: Savanyított szilva.
Wakame. Hosszúkás tengeri moszat, többnyire szárított formában kapható. Levesekhez, díszítéshez használják.
Wasabi: Japán zöldtorma. (Iszonyat erős)
Hát azt hiszem, talán ezek a leg alapabb hozzávalók. :D Jó főzőcskézést.
Írta: Eve |