Ezek az alapanyagok, mind beszerezhetk nlunk, Magyarorszgon is. n ltalban Budapesten a Fvm tri piacon szoktam, ugyanis ott tallhat az zsia bt. kis boltja az alagsorba. Itt aztn minden van az g egy adta vilgon, ami csak kellhet, s a Japn konyha mellet megtallhat a Thai, a Knai, az Olasz, az Indiai konyha alapanyagai is, fszerek, tsztk, ntetek, halflk stb....
Akkor kezdem is a lerssal, hogy knnyebb legyen kiigazodni a kezdetben mg furcsa hozzvalkkal
Beni shoga: Savany vagy ss mdon pcolt gymbr, cskokra, szeletekre vgva. vegekben troljk, rzsaszntl egszen a vrsig megtallhat, ltalban fszerezs, vagy dszts gyannt szolgl.
Daikon: Japn fehr retek.
Dashi: Halszsz, illetve halpor formban kaphat keverk. Szinte minden tel, fknt levesek alaplevt ksztik belle, vzzel elegytve. Moszat, Bonito (szrtott halforgcs) elegye, amit kln is be lehet szerezni s a kettt sszefzve ksz is a dashi, br szerintem egyszerbb a por, amit csak vzbe kell nteni s ksz is, radsul azok ki is vannak adagolva.
Glutamat: ntrium-glutamt, (Japnban ajinomoto). Az tel znek kiemelsre szolgl, br az eurpaiak gyomra nem ppen befogadak vele szemben, nagy mennyisgben allergit okozhat.
Hakusai: Knai kposzta.
Harusame: Bzalisztbl kszlt vegtszta (ezt csak langyos vzbe kell ztatni 5-10 percre, nem sok ze van, de tveszi az tel zt, amihez hozzadjuk).
Kombu: Szrtott moszat (alga, ez a dashi egyik alapanyaga is).
Konnyaku: Kemny, kicsit rugalma, tltsz zselatinkocka, vagy burgonyalisztbl, vagy nylgykr gumbl ksztik. ztelen adalkanyag.
Mirin: Fzshez hasznlt des vrsbor.
Miso: Erjesztssel ksztett babpr. Lehet fehr ill. vrs vltozata. A Miso leves egyik elengedhetetlen alapanyaga.
Nori: Szrtott bbormoszat. Kisebb-nagyobb lapokban kaphat, ez a sushi egyik alapanyaga is, nyersen s pirtva is kaphat.
Shiitake: (illatos gomba) Japn gombafajta, szrtott formban a legnpszerbb, ezt csak langyos vzbe kell ztatni s pr perc alatt ksz is. (Tescoban is kaphat ^_^)
Shoyu: csps z, szjaszszhoz hasonl folyadk.
Soba: Hajdinalisztbl ksztett vkony tszta.
Somen: rlt bzalisztbl ksztett tszta.
Sake: Rizsbor. A fzshez hasznlt sake alkoholtartalma alacsonyabb.
Takenoko: Bambuszrgy. Felszeletelve, ecetes lben eltve kaphat.
Tofu: Szjababbl ksztett trfle. ltalban kocka tmbkben kaphat, van natr s fstlt fajta is. Semleges z, jl tveszi a szszok, fszerek zt.
Udon: Bzalisztbl ksztett vastag tszta.
Umeboshi: Savanytott szilva.
Wakame. Hosszks tengeri moszat, tbbnyire szrtott formban kaphat. Levesekhez, dsztshez hasznljk.
Wasabi: Japn zldtorma. (Iszonyat ers)
Ht azt hiszem, taln ezek a leg alapabb hozzvalk. :D J fzcskzst.
rta: Eve |