A Miso levesnek tbbfle vltozata is van, de n most csak azokat rom le amiket n is hasznlok, mert azokat tudom ^_^. Csak ajnlani tudom ket, mert mind nagyon finom, egszsges s alacsony kalriatartalm tel. ltalban ez a mindennapos tkezs rsze a Japn letben.
Az n miso levesem ilyen lett :) (Magyarosan j nagy adag tsztval)

Tipp:
- Ha nem szereted az ers hal zt, akkor feleannyi dashi port tegyl az alap lbe, mint amennyit elr a recept (ltalban a tasakon rajta van, mennyi vzzel kell elkeverni)
- Helyettesthet a dashi halszsszal is.
- Az alapanyagokat netrl is meg lehet rendelni, s j darabig kitart egy egy csomag bellk. m nem ppen a legolcsbbak, de hosszabb tvon megtrl, hidd el.
- n ltalban udon tsztt is teszek bele, ha naggggyon nagyon hes vagyok, pl. a fenti kpen is a miso levesemben udon van.
Elszr is a miso leves alaplevnek elksztse (ez minden esetben gy van):
600 ml vzbe belentjk a dashi port s felfzzk, utna 70g miso pasztt elkevernk benne, tovbb melegtjk s a l ksz is.
1, Miso leves sertshssal:
Hozzvalk (4 adaghoz)
150g sertslapocka
200g burgonya
50g bojtorjn gykr
100ml ecet
100g daikon
60g karotta
/3 konnyaku
1ek. nvnyi olaj (brmelyik j, nlam floriol napraforg a nyer)
2 szl jhagyma
80ml dashi (vz s halpor)
90g miso paszta
1ek. szak (fz szak)
Kalria: adagonknt 174 kcal
Elkszts:
1. lps: A husit fel kell vgni kb. egyforma, 3 centi vastag cskokra (hogy egyenletesen megfjn). A burgonyt meghmozva 2cm-es darabokra kell vgni s 10 percig vzben ztatni. Kzben a bojtorjn gykeret letiszttjuk s tlsan feldaraboljuk.
Az ecetet 600ml vzzel elkeverjk s ebbe tesszk a feldarabolt bojtorjn gykeret. 5 percenknt cserlni kell a vizet, mert klnben megbarnul, ezt kb.3x kell megismtelni.
2. lps: A daikont meghmozzuk s 6mm-es darabokra vgjuk. A karottt (srgarpa) meghmozzuk s felszeleteljk.
3. lps: A konnyakut lbasba tesszk s annyi vizet ntnk hozz, hogy ellepje. 5 percig lassan fzzk, majd lentjk a levt s hideg vzzel lebltjk. 1cm nagysg darabokra vgjuk. Az jhagymt megmossuk, megtiszttjuk s 3cm-es darabokra vgjuk.
4. lps: Egy serpenyben (lehetleg wok) felhevtjk az olajat, majd levesszk a tzrl s hagyjuk picit hlni. Beletesszk a marhahusit s megpirtjuk. 3 perc mlva hozzadjuk a konnyakut s a zldsget, kivve az jhagymst. jabb 3 percig kevergessk.
5. lps: A dashit hozzntjk, s kzepes lngon kevergetjk, mg megf a zldsg. A levest misval s sakval zestjk. Ha ksz, a tetejre rakjuk az jhagymt s ksz is :D
2, Misoleves spenttal s tofuval:
Hozzvalk:
200g spent
1 levl aburage (olajban slt natr tofu)
600 ml dashi
70g miso
4 tojs
Kalria: adagonknt kb. 305 kcal
Elkszts:
1. lps: A spentot megtiszttjuk s megmossuk, tetszs szerinti darabokra (nllam falatka mret) vgjuk.
2. lps: Az aburage lapot szrbe tesszk s forr vzzel lentjk. Utna kb. 5mmes cskokra vgjuk. Lbasba tve felmelegtjk a dashit s hozz adjuk a spentot, kzepes hmrskleten 3 percig fzzk. A 3 perc utn beletesszk az aburage cskokat (slt tofu) s tovbb fzzk mg 2 percig.
3. lps: A miso pasztt pici lyuk szrvel bele paszrozzuk a levesbe (leves lvel paszrozva knnyebb).
4. lps: Felverjk a tojsokat s omlettet ksztnk belle, majd keskeny cskokra vgunk s a levesre tesszk. Ezzel ksz is a spentos tofu leves.
3, Misoleves kposztval s tofuval:
Hozzvalk:
200g fehr kposzta
1 levl aburage (olajban slt natr tofu)
600 ml dashi
70g miso
4 tojs
Kalria: adagonknt kb. 236 kcal
Elkszts:
1. lps: A kposztt megtiszttjuk s megmossuk, tetszs szerinti darabokra (nlam falatka mret) vgjuk.
2. lps: Az aburage lapot szrbe tesszk s forr vzzel lentjk. Utna kb. 5mmes cskokra vgjuk. Lbasba tve felmelegtjk a dashit s hozz adjuk a kposztt, kzepes hmrskleten 3 percig fzzk. A 3 perc utn beletesszk az aburage cskokat (slt tofu) s tovbb fzzk mg 2 percig.
3. lps: A miso pasztt pici lyuk szrvel bele paszrozzuk a levesbe (leves lvel paszrozva knnyebb).
4. lps: Felverjk a tojsokat s omlettet ksztnk belle, majd keskeny cskokra vgunk s a levesre tesszk. Ezzel ksz is a kposzts tofu leves. Lnyegben ugyangy kszl, mint a spentos, csak kposztval.
(n szinte mindegyiknek a tetejre szoktam jhagymt is karikzni, iszonyat finom. Douzo~)
-Jah s lehet instant miso levest is venni, rajta a recept, meg hogy mit kell mg hozz venni pr perc az elksztse. (de szerintem jobb a teljesen sajt munka, legalbbis lvezetesebb)
rta: Eve
|