A Miso levesnek többféle változata is van, de én most csak azokat írom le amiket én is használok, mert azokat tudom ^_^. Csak ajánlani tudom őket, mert mind nagyon finom, egészséges és alacsony kalóriatartalmú étel. Általában ez a mindennapos étkezés része a Japán életben.
Az én miso levesem ilyen lett :) (Magyarosan jóóó nagy adag tésztával)
Tipp:
- Ha nem szereted az erős hal ízt, akkor feleannyi dashi port tegyél az alap lébe, mint amennyit előír a recept (általában a tasakon rajta van, mennyi vízzel kell elkeverni)
- Helyettesíthető a dashi halszósszal is.
- Az alapanyagokat netről is meg lehet rendelni, és jó darabig kitart egy egy csomag belőlük. Ám nem éppen a legolcsóbbak, de hosszabb távon megtérül, hidd el.
- Én általában udon tésztát is teszek bele, ha naggggyon nagyon éhes vagyok, pl. a fenti képen is a miso levesemben udon van.
Először is a miso leves alaplevének elkészítése (ez minden esetben így van):
600 ml vízbe beleöntjük a dashi port és felfőzzük, utána 70g miso pasztát elkeverünk benne, tovább melegítjük és a lé kész is.
1, Miso leves sertéshússal:
Hozzávalók (4 adaghoz)
150g sertéslapocka
200g burgonya
50g bojtorján gyökér
100ml ecet
100g daikon
60g karotta
/3 konnyaku
1ek. növényi olaj (bármelyik jó, nálam floriol napraforgó a nyerő)
2 szál újhagyma
80ml dashi (víz és halpor)
90g miso paszta
1ek. szaké (főző szaké)
Kalória: adagonként 174 kcal
Elkészítés:
1. lépés: A husit fel kell vágni kb. egyforma, 3 centi vastag csíkokra (hogy egyenletesen megfőjön). A burgonyát meghámozva 2cm-es darabokra kell vágni és 10 percig vízben áztatni. Közben a bojtorján gyökeret letisztítjuk és átlósan feldaraboljuk.
Az ecetet 600ml vízzel elkeverjük és ebbe tesszük a feldarabolt bojtorján gyökeret. 5 percenként cserélni kell a vizet, mert különben megbarnul, ezt kb.3x kell megismételni.
2. lépés: A daikont meghámozzuk és 6mm-es darabokra vágjuk. A karottát (sárgarépa) meghámozzuk és felszeleteljük.
3. lépés: A konnyakut lábasba tesszük és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. 5 percig lassan főzzük, majd leöntjük a levét és hideg vízzel leöblítjük. 1cm nagyságú darabokra vágjuk. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és 3cm-es darabokra vágjuk.
4. lépés: Egy serpenyőben (lehetőleg wok) felhevítjük az olajat, majd levesszük a tűzről és hagyjuk picit hűlni. Beletesszük a marhahusit és megpirítjuk. 3 perc múlva hozzáadjuk a konnyakut és a zöldséget, kivéve az újhagymást. Újabb 3 percig kevergessük.
5. lépés: A dashit hozzáöntjük, és közepes lángon kevergetjük, míg megfő a zöldség. A levest misóval ás sakéval ízesítjük. Ha kész, a tetejére rakjuk az újhagymát és kész is :D
2, Misoleves spenóttal és tofuval:
Hozzávalók:
200g spenót
1 levél aburage (olajban sült natúr tofu)
600 ml dashi
70g miso
4 tojás
Kalória: adagonként kb. 305 kcal
Elkészítés:
1. lépés: A spenótot megtisztítjuk és megmossuk, tetszés szerinti darabokra (nállam falatka méretű) vágjuk.
2. lépés: Az aburage lapot szűrőbe tesszük és forró vízzel leöntjük. Utána kb. 5mmes csíkokra vágjuk. Lábasba téve felmelegítjük a dashit és hozzá adjuk a spenótot, közepes hőmérsékleten 3 percig főzzük. A 3 perc után beletesszük az aburage csíkokat (sült tofu) és tovább főzzük még 2 percig.
3. lépés: A miso pasztát pici lyukú szűrővel bele paszírozzuk a levesbe (leves lével paszírozva könnyebb).
4. lépés: Felverjük a tojásokat és omlettet készítünk belőle, majd keskeny csíkokra vágunk és a levesre tesszük. Ezzel kész is a spenótos tofu leves.
3, Misoleves káposztával és tofuval:
Hozzávalók:
200g fehér káposzta
1 levél aburage (olajban sült natúr tofu)
600 ml dashi
70g miso
4 tojás
Kalória: adagonként kb. 236 kcal
Elkészítés:
1. lépés: A káposztát megtisztítjuk és megmossuk, tetszés szerinti darabokra (nálam falatka méretű) vágjuk.
2. lépés: Az aburage lapot szűrőbe tesszük és forró vízzel leöntjük. Utána kb. 5mmes csíkokra vágjuk. Lábasba téve felmelegítjük a dashit és hozzá adjuk a káposztát, közepes hőmérsékleten 3 percig főzzük. A 3 perc után beletesszük az aburage csíkokat (sült tofu) és tovább főzzük még 2 percig.
3. lépés: A miso pasztát pici lyukú szűrővel bele paszírozzuk a levesbe (leves lével paszírozva könnyebb).
4. lépés: Felverjük a tojásokat és omlettet készítünk belőle, majd keskeny csíkokra vágunk és a levesre tesszük. Ezzel kész is a káposztás tofu leves. Lényegében ugyanúgy készül, mint a spenótos, csak káposztával.
(Én szinte mindegyiknek a tetejére szoktam újhagymát is karikázni, iszonyat finom. Douzo~)
-Jah és lehet instant miso levest is venni, rajta a recept, meg hogy mit kell még hozzá venni pár perc az elkészítése. (de szerintem jobb a teljesen saját munka, legalábbis élvezetesebb)
Írta: Eve
|